Vše, co jste chtěli vědět o motocyklových pneumatikách

- 2021-03-19-


Vše, co jste chtěli vědět o motocyklových pneumatikách. Od radiálního předpětí, datování pneumatik, tlaku v pneumatikách a výběru pneumatik je vše v pořádku.

Jste zvědaví na ty kulaté gumové věci připevněné k vašim kolům? Máme pro vás několik odpovědí

Pneumatiky pro motocykly jsou více než jen jednoduché obruče z černé gumy, které zabraňují broušení kol o povrch stezky nebo silnice. Jedná se o nejmodernější trakční technologii, která se každým rokem zlepšuje, i když základní koncept zůstává stejný jako vždy. Pneumatiky fungují tak dobře, že vytvářejí vzduchový polštář mezi strojem a zemí, který dodává pneumatice její tvar, umožňuje jim přizpůsobit se povrchu a absorbovat nerovnosti.

Tento základní design se po celém světě používá po více než sto let. Původně byly pneumatiky vyrobeny z přírodního kaučuku a dnes jsou téměř všechny pneumatiky vyrobeny ze syntetického kaučuku, který je směsí ropy a chemikálií, jako je síra, saze a silikon. Pneumatiky se vyrábějí postupně, počínaje sestavením šňůry a konstrukce pásu, poté se nanese a formuje pryž, poté vulkanizuje extrémním teplem, aby se to všechno spojilo a připravilo pro použití na našem oblíbeném motocyklu.




Co dělají motocyklové pneumatiky


Pneumatiky poskytují nejen trakci při akceleraci, brzdění a zatáčení, ale slouží také jako součást odpružení. Jak jsem již zmínil dříve, pneumatiky absorbují první část nárazu z nerovností, než začne fungovat vidlice a šok. Rovněž se od nich požaduje, aby podali dobrý výkon v nejrůznějších podmínkách, včetně extrémních teplot, chladu a mokra.

Ve skutečnosti vsadíte svůj život na své pneumatiky, takže nestojí za to věnovat jim trochu času a pozornosti pro jejich péči a stav? Během jízdy dávejte pozor na to, co vám vaše pneumatiky říkají. Pokud se vám řízení zdá podivné nebo kašovité nebo pokud je reakce v zatáčkách a brzdění těžká, existuje velká šance, že vaše pneumatiky budou podhuštěné. Vibrace nebo kolísání mohou také signalizovat, že došlo k netěsnosti nebo poškození pneumatiky a hrozící porucha.





Různé typy motocyklových pneumatik


Dva primární typy pneumatik jsou radiální a šikmé. V kategorii předpětí jsou pneumatiky s předpětím a předpětím. Předpětí má robustnější konstrukci. Termíny Radial a Bias se vztahují k tomu, jak jsou vnitřní šňůry a pásy uspořádány během konstrukce pneumatiky. Radiální pásy v zásadě vedou rovně přes běhoun v úhlu 90 stupňů ze strany na stranu, zatímco konstrukce předpětí má pásy vedené šikmo přes oblast běhounu. To vytváří různé dynamické charakteristiky, které výrazně ovlivňují ovladatelnost, opotřebení, brzdění a valivý odpor mezi radiály a předpjatými pneumatikami.

Radiální pneumatiky jsou novější konstrukce a jsou široce používány na současných modelech motocyklů, zatímco předpínací pneumatiky se používají hlavně u některých křižníků a starších motocyklů. Radiální pneumatiky obecně fungují chladněji (což vede k delší životnosti), mají tužší konstrukci (díky níž se cítí lépe reagovat) a mají boční stěny s nižším poměrem stran, což má za následek menší flexi. Bias-ply pneumatiky obecně nabízejí měkčí a vyhovující jízdu a obvykle o něco nižší cenu. Jejich další hlavní výhodou je schopnost nést náklad. V dané velikosti často uvidíte odchylku, která zvládne větší váhu.




Nikdy není dobrý nápad kombinovat tyto dva typy na motocyklu, protože by to mohlo nepříznivě ovlivnit ovladatelnost a vést k havárii. Před přepnutím motocyklu z předpětí na radiální pneumatiky se poraďte s prodejcem nebo výrobcem pneumatik o tom, zda a jak to u konkrétního modelu funguje. Někteří lidé také vědí, že používají automobilové pneumatiky na motocykly, často proto, že jsou levnější nebo vydrží déle. Konstrukce, směsi a profily těchto pneumatik obecně nejsou vhodné pro použití na motocyklu a je třeba se jim vyhnout. Existuje myšlenka na myšlenku spuštění zkreslení-radiální kombinace. Ve skutečnosti existují tato moderní komba, takže existují případy, kdy to funguje. Obecně by se to ale nemělo stát, ledaže by to přišlo z továrny.

Při konstrukci různých typů pneumatik se používají různé materiály. Mnoho prémiových pneumatik je vyrobeno z ocelových pásů, které jsou pevnější než kordové materiály ze syntetických tkanin, jako je nylon a umělé hedvábí. Jelikož tyto různé materiály mají odlišné jízdní a manipulační vlastnosti, neměly by se na stejném motocyklu míchat pneumatiky s odlišnou konstrukcí nebo materiály.

Tire Tread je kompromis, takže vybírejte moudře


Existuje také mnoho typů dezénů a vzorů běhounu. Je důležité vybrat správné pneumatiky pro vaše kolo a styl jízdy. Každý typ pneumatiky je kompromisem, proto vybírejte pečlivě. Obecně platí, že pneumatiky s velkými zaoblenými běhouny jsou nejlepší ve volné špíně a v terénu a mají tendenci hodně kroutit a rychle se opotřebovávat na chodníku. Rovněž nemají dobrou přilnavost na zpevněných površích.

Mnoho duálních sportovních a dobrodružných kol je vybaveno méně agresivními otevřenými vzory běhounu, které mají tendenci být o něco lepší na chodníku a lépe se nosí, ale obětují trakci ve volné špíně, písku a blátě. Dvojúčelové pneumatiky se často prodávají s označením 50/50 nebo 90/10, což udává procenta trakce na vozovce vs. špína. Buďte realističtí s tím, co plánujete skutečně dělat, protože pokud se budete mýlit v obou směrech, pravděpodobně vás vaše volba nešťastně udělá. Pneumatiky používané na ulici by měly mít vždy v bočnici zalisované schválení DOT.




Pouliční pneumatiky mají obecně mnohem méně agresivní dezén než pneumatiky používané v terénu. Uliční pneumatiky budou mít vždy dešťové drážky, které odvádějí vodu ze středu pneumatiky ve snaze zlepšit přilnavost a zabránit hydroplaningu na mokru. Pneumatiky Sportbike, které jsou určeny pro použití na suchých silnicích a závodních tratích, mají méně srážek do deště, a proto obětují přilnavost za mokra. Menší počet drážek obvykle vede k většímu povrchu a potenciálně mírnému zvýšení trakce. Nepoužívejte na ulici skvrny, které jsou určeny pro závodní dráhy a nemají žádné drážky, protože jsou nelegální a mohou být nebezpečné na silnicích, kde jsou mokré skvrny, kaluže atd. Pneumatiky přicházejí také v různých směsích gumy, poskytují naprosto odlišné vlastnosti. Obecně platí, že pneumatiky s měkčí gumou s vysokou přilnavostí mají tendenci se opotřebovávat rychleji než pneumatiky s tvrdšími směsmi, takže je důležité pochopit, na co je konkrétní pneumatika navržena, než si ji koupíte.
Jak je zkontrolovat


Tlak v pneumatikách by měl být často kontrolován. Technicky byste měli zkontrolovat tlak v pneumatikách pokaždé, než začnete jezdit. Existuje pro to několik důvodů. Tlak v pneumatikách se má kontrolovat za studena při okolní teplotě. Jakmile začnete jezdit, pneumatiky se zahřejí při ohybu a kontaktu s vozovkou a vnitřní tlak stoupne. To má za následek získání falešně nepřesných údajů, pokud zastavíte, abyste zkontrolovali tlak, například uprostřed benzínové pumpy.

Existuje také zřejmý bezpečnostní důvod. Pokud pneumatika zachytila ​​hřebík nebo jinak ztrácí tlak, může to způsobit havárii na cestě k čerpací stanici, kde jste plánovali kontrolu pneumatik. Doporučujeme vám najít na kole místo (nebo jej nosit v kapse, pokud na něm místo není) pro měřič tlaku v pneumatikách. Získejte kvalitní měřidlo, levné bývají nepřesné.




Vyhledejte doporučený tlak v pneumatikách v uživatelské příručce k motocyklu. Všimněte si, že mnoho modelů má různé specifikace nejen pro přední a zadní, ale také pro provoz při nízké a vysoké rychlosti, spolu s lehkými (sólovými) a těžkými břemeny, plus cestující. Nepoužívejte tlak uvedený na bočnici pneumatiky, pokud není motocykl při plném zatížení, protože zobrazené tlaky v bočnicích jsou maximálními tlaky.
Výměna pneumatik
Nakonec se pneumatiky opotřebují a je třeba je vyměnit. Zadní pneumatiky se obvykle začnou srovnávat a ztrácejí zaoblený profil, protože střed běhounu se opotřebovává rychleji než ramena. Přední pneumatiky se obecně rovnoměrně opotřebovávají po svém běhounu, ale může se u nich začít rozvíjet opotřebované vroubkování známé jako baňkování. Knoflíkové pneumatiky jsou zřetelnější, protože knoflíky se časem začnou opotřebovávat, trhat nebo se odlomit.

Zkontrolujte dostatečnou hloubku dezénu pneumatik. Pokud je pneumatika opotřebovaná podle ukazatelů zabudovaných do výšky 1/8 palce (0,8 milimetru) nebo menší hloubky drážky běhounu nebo je obnažena šňůra nebo tkanina pneumatiky, je pneumatika nebezpečně opotřebovaná a musí být okamžitě vyměněna. Zkontrolujte také nerovnoměrné opotřebení pneumatik. Opotřebení na jedné straně běhounu nebo ploché skvrny v běhounu mohou naznačovat problém s pneumatikou nebo jízdním kolem. Požádejte o pomoc místního prodejce nebo mechanika. Zkontrolujte také své ráfky. Pokud máte ohnutý nebo prasklý ráfek, musí být vyměněn.

Dobrým postupem je plánovat dopředu a nechat náhradní pneumatiky seřadit a připravit k instalaci dříve, než budou staré pneumatiky úplně opotřebované. Trubky by měly být vyměňovány současně s pneumatikami, u typů trubek. Staré trubky se zhoršují a jsou náchylné k prasknutí, což může vést k náhlému selhání, proto byste měli při výměně pneumatiky instalovat novou. Ujistěte se, že trubice (je-li použita) má správnou velikost a je-li to nutné, je kompatibilní s radiály. Rovněž lišty ráfku by měly být vyměněny, pokud vypadají poškozeně.

U bezdušových pneumatik je také dobrým postupem vyměňovat ventilové sestavy, protože se guma zhoršuje. Je třeba také zkontrolovat systém sledování tlaku v pneumatikách, který odesílá jednotky do kol některých špičkových moderních motocyklů a podle potřeby vyměnit jejich baterie.
Vysvětlení označení pneumatik
Starší modely motocyklů často přicházely s palcovými pneumatikami, například 3,25 x 19 vpředu a 4,00 x 18 vzadu. První číslo je šířka pneumatiky v palcích (3,25, což znamená 3 ¼ palce) a poslední číslo označuje průměr ráfku na montážní ploše patky v palcích. Většina moderních motocyklů používá směs metrických a palcových velikostí. U nich první číslo označuje šířku průřezu v milimetrech, druhé číslo označuje poměr stran vyjádřený v procentech a poslední číslo je průměr ráfku v palcích. Například u 120/60-ZR17 je 120 šířka, 60 je poměr stran, Z je rychlostní stupeň a R označuje radiální.

Další metodou dimenzování pneumatik je alfanumerický systém. Ty se často nacházejí na pneumatikách křižníků. Každá alfanumerická motocyklová pneumatika bude začínat písmenem „M.“ Například u modelu MT90-16 označuje T šířku (což je 130 mm, 90 představuje poměr stran (poměr stran je výška bočnice vyjádřená jako procento šířky pneumatiky) a průměr kola (16) jsou uvedeny v palcích. S radiálem by mezi poměrem stran a velikostí ráfku bylo písmeno „R“. Protože žádný neexistuje, jedná se o zkreslení - použijte pneumatiku. Pokud by to byla pneumatika s předpětím (s dalšími vyztužujícími vrstvami na vrstvách karoserie), bylo by mezi poměrem stran a velikostí kola písmeno „B“. Tabulky šířky pneumatik jsou široce dostupné v katalozích pneumatik a online, pokud je potřebujete, ale držte se toho, co máte.

Hodnocení zatížení
Některé motocyklové pneumatiky jsou k dispozici s výběrem nosnosti pro danou velikost. Typicky je to případ zadních pneumatik u některých větších sportovních vozů. Ujistěte se, že jste si vybrali správnou pneumatiku pro vaše kolo, zatížení a použití. Z důvodu bezpečnosti vyměňte pneumatiky za pneumatiky, které mají nosnost minimálně stejně vysokou jako u starých.
Seznamka s pneumatikami vysvětlena
Omlouváme se, ale nic takového jako TiresOnly.com neexistuje, takže pokud jste jedinou pneumatikou, možná budete chtít vyzkoušet Craigslist Personals - samozřejmě, děláme si srandu! Když jsou pneumatiky vyráběny, mají v bočnici vyražené datum. Tento kód je čtyřmístné číslo, které následuje za „DOT“ na boční stěně. První dvě číslice označují týden výroby pneumatiky a poslední dvě číslice rok. Například 0414 by označoval čtvrtý týden roku 2014.
To je důležité, protože pneumatiky tvrdnou a guma se časem zhoršuje, a to ještě rychleji, když jsou pneumatiky vynechány na slunci a v počasí. Většina výrobců doporučuje, aby byly pneumatiky vyměněny, když jsou staré asi šest let. Pneumatiky by však měly být také vyměněny, pokud dojde k významným prasklinám v bočnici, i když je to dříve.

Pneumatiky a / nebo jízdní kola by měly být skladovány také uvnitř na chladném a suchém místě, kde se na důležitých součástech nemůže hromadit voda a jsou chráněny před sluncem. Pneumatiky by měly být skladovány v dostatečné vzdálenosti od elektrických generátorů a motorů (protože ozon poškozuje gumu) a zdrojů tepla, jako jsou horké trubky.



Doba vloupání


Aby nové pneumatiky poskytovaly optimální výkon, měly by s nimi opatrně jezdit přibližně prvních 100 mil, aby byl povrch dezénu „odfouknut“ a správně fungoval. Ihned po namontování nových pneumatik je třeba se vyvarovat náhlého zrychlení, maximálního brzdění a tvrdých zatáček. To umožní jezdci přizpůsobit se pocitu a manipulačním vlastnostem nové pneumatiky a nové pneumatice se správně „odtrhnout“, aby bylo dosaženo optimální úrovně přilnavosti. Traťoví jezdci se této představě vysmívají, ale děláme toto doporučení, které jste na straně opatrnosti omylili.

Jak vidíte, pneumatiky nejsou jen kulaté gumové smyčky. Nejen, že jsou spojením mezi vaším motocyklem a vozovkou, ale jsou také rozdílem mezi skvělým dnem jízdy a dnem, na který brzy nezapomenete. Postarejte se o své pneumatiky a vybírejte styly svých pneumatik moudře a pokud je to možné, nešetřete na nich. Obvykle dostanete to, za co zaplatíte.