Jak vyvážit motocyklové pneumatiky

- 2021-03-19-

Tento článek Jak vyvažovat motocyklové pneumatiky vám pomůže zajistit, aby se vám kolísání nestalo.

Pokud vyměňujete své vlastní pneumatiky, pravděpodobně budete mít zájem o jejich vyvážení sami, a tento článek vás provede celým procesem. Stejně jako montáž vlastních pneumatik je vyvážení snadné a vyžaduje jen minimální nástroje. Pokryji techniku ​​známou jako „statické vyvážení“, která při hledání těžkého místa na vašem kole spoléhá na gravitaci. Většina lidí zná více vyvažovací techniku ​​označovanou jako „dynamické vyvažování“, která k určení vyvážení používá stroj k protáčení pneumatiky při vysokých rychlostech. Pokud neplánujete otevření obchodu s pneumatikami, pravděpodobně nebudete chtít utrácet peníze za dynamický vyvažovací stroj nebo věnovat podlahovou plochu jednomu za pouhou výměnu vlastních pneumatik.

Jak vidíte na obrázku, statický vyvažovač není moc, jen rám a vodorovná hřídel, na které se kolo může otáčet. Pokud rádi děláte trochu lehké výroby, určitě si ji můžete postavit sami a pro dokonalé přizpůsobení můžete použít i vlastní nápravu. Pro všechny ostatní si můžete vyzvednout továrně vyrobený stojan za ~ 100 $ online. Tyto továrně vyrobené stojany jsou vyrobeny „univerzálně“ pomocí hřídele malého průměru se dvěma kužely, které zapadají do pouzdra nápravy na obou stranách kola. Jakmile jsou kužely zajištěny stavěcím šroubem dolů k hřídeli, je kolo vycentrováno na hřídeli a je připraveno k vyvážení.

Jelikož obvykle vyvažujete kola motocyklu až po namontování nových pneumatik, předpokládám, že už máte kolo z motocyklu a přejdete rovnou do procesu vyvažování.
Krok 1: Ujistěte se, že váš balancer sedí na stabilním povrchu a hřídel je v rovině. Zjistil jsem, že standardní 9 "magnetická úroveň tento proces mnohem usnadňuje.




Krok 2: Odstraňte jeden z kuželů z hřídele vyvažovače a poté protáhněte hřídel skrz pouzdro nápravy na kole. Poté kužel zasuňte zpět na hřídel (nejprve úzký konec) a pevně utáhněte stavěcí šroub, aby byl zajištěn na místě. Je důležité se ujistit, že oba kužele zapadají do pouzdra nápravy, pokud ne, nebude kolo vycentrováno na hřídeli, což může ovlivnit vyvážení.








Krok 3: Důkladně otřete ráfek dobrým odmašťovačem. To je důležité ze dvou důvodů: zaprvé, pokud nechcete, aby vám z rovnováhy padaly zbytky tuku, a zadruhé, pokud používáte závaží na kolečkách, zajistěte, aby dobře přilnuly. Také pokud existují nějaké zbývající závaží z

předchozí vyvážení, nezapomeňte je odstranit.







Krok 4: Jemně protřepejte pneumatiku a nechte ji sama zastavit. Gravitace způsobí, že se pneumatika přestane točit s nejtěžší částí v nejnižším bodě. Vezměte kousek maskovací pásky a označte tento bod na ráfku. Simple Green je vynikající způsob, jak očistit kolo od špíny, špíny nebo mastnoty.







Pokud je nejtěžší část kola v nejnižším bodě, pak je logické, že nejlehčí část kola je v nejvyšším bodě. Proto budete přidávat závaží na horní část kola, přímo naproti nejtěžší části. Přidáním kousku pásky si snadno zapamatujete umístění nejtěžšího bodu na kole. Pokud používáte nemluvený ráfek, nejlepší volbou pro závaží je odrůda s lepidlem, které se na ráfek pouze nalepí. Jsou levné a snadno použitelné a umožňují vám rozložit váhu na obě strany ráfku. Pokud používáte paprskový ráfek, máte také možnost použít závaží paprsků s lisováním na paprsky nebo jsou drženy na paprsku nastavovacím šroubem. Ty mají tendenci být dražší než závaží s lepidlem, ale mají tu výhodu, že jsou opakovaně použitelné a je méně pravděpodobné, že se odlepí.






Krok 5: Přidejte několik oz hmotnosti nejlehčí části pneumatiky. Pokud používáte závaží s lepidlem, dočasně je přidržte pomocí pásky. Závaží opatřená lepidlem jsou dodávána v pásech, které lze odříznout, aby se dosáhlo požadované hmotnosti. Závaží kol s paprsky přicházejí v různých hmotnostech a lze je v případě potřeby stohovat.





Krok 6: Otáčejte pneumatikou, dokud se nejlehčí část a nejtěžší část nenacházejí ve stejné vzdálenosti od pracovní plochy, a opatrně uvolněte kolo. Kolo se bude přirozeně otáčet do polohy, kde je nejtěžší část v nejnižším bodě. Obvykle to bude stejný bod, který jste původně určili jako nejtěžší část kola, což znamená, že nejlehčí části musíte přidat větší váhu. Alternativně, pokud je část, kterou jste právě přidali váhu, nyní v nejnižším bodě, přidali jste příliš velkou váhu a je třeba ji odebrat. Během tohoto procesu dočasně přidržte závaží pomocí pásky s dvojitou páskou nebo maskovací pásky.






Krok 7: Opakujte krok 6, dokud se kolo po uvolnění již samo neotáčí. Správně vyvážená pneumatika by měla po uvolnění zůstat v klidu, protože zde není těžší část, která by kolo táhla. Pokud si myslíte, že máte vyvážení správně, zkuste otočit a uvolnit kolo (pomocí vodítka) v pozicích 12:00, 3:00, 6:00 a 9:00.



Krok 8: Pokud používáte závaží s paprsky, nyní jste vyvážení kola dokončili a můžete jej z balanceru odebrat. Pokud používáte závaží s lepidlem, označte kousek kohoutku okrajem závaží, než odstraníte vše, co dočasně drží závaží na místě. Poté jednoduše odstraňte podkladový papír ze závaží a pevně je přitlačte na okraj, aby byly drženy na místě. Vyvážená pneumatika by měla zůstat při uvolnění v klidu bez ohledu na to, v jaké poloze se nachází.

Je třeba mít na paměti, že je docela těžké dosáhnout dokonalého vyvážení kol, protože závaží kol mají pevnou velikost, která nemusí zvyšovat váhu, kterou potřebujete. Samozřejmě byste mohli snížit váhu, abyste dosáhli přesné hmotnosti, ale nemyslím si, že si na silnici všimnete velkého rozdílu, aby se to vyplatilo, pokud neplánujete běh vysokou rychlostí ve scénáři závodního typu. Nyní zbývá znovu namontovat kolo podle pokynů výrobce a vyrazit na zkušební jízdu.