Výměna pneumatik

- 2021-03-19-

Nakonec se pneumatiky opotřebovávají a je třeba je vyměnit. Zadní pneumatiky se obvykle začnou srovnávat a ztrácejí zaoblený profil, protože střed běhounu se opotřebovává rychleji než ramena.

Přední pneumatiky se obvykle na svém běhounu opotřebovávají rovnoměrněji, ale mohou se začít vyvíjet jako opotřebení známé jako cupping. Knoflíkové pneumatiky jsou zřetelnější, protože knoflíky se časem začnou opotřebovávat, trhat nebo odlomit.
Zkontrolujte, zda máte dostatečnou hloubku dezénu. Pokud je pneumatika opotřebovaná podle ukazatelů zabudovaných do výšky 1/8 palce (0,8 milimetrů) nebo menší hloubky drážky běhounu, nebo je obnažena šňůra nebo tkanina pneumatiky, je pneumatika nebezpečně opotřebovaná a musí být okamžitě vyměněna. Rovněž zkontrolujte pneumatiky na nerovnoměrné opotřebení.
Opotřebení na jedné straně běhounu nebo ploché skvrny v dezénu mohou naznačovat problém s pneumatikou nebo jízdním kolem. Požádejte o pomoc místního prodejce nebo mechanika. Zkontrolujte také své ráfky. Pokud máte ohnutý nebo prasklýrim, musíte jej vyměnit.
Dobrým postupem je plánovat dopředu a rozmístit pneumatiky seřazené a připravené k instalaci dříve, než budou staré pneumatiky úplně opotřebované. Trubky by měly být vyměňovány současně s pneumatikami, u typů trubek.
Staré trubky se zhoršují a jsou náchylné k praskání, což může vést k náhlému selhání, proto byste měli při výměně pneumatiky instalovat novou. Zajistěte, aby trubice (je-li použita) má správnou velikost a je kompatibilní s radiály, pokud je potřeba. Rovněž lišty ráfku by měly být vyměněny, pokud vypadají poškozeně